MPs talk in Suriname about slavery past 3 New Photos The Latest


MPs talk in Suriname about slavery past 3 New Photos  The Latest

MPs talk in Suriname about slavery past 3 New Photos  The Latest
MPs talk in Suriname about slavery past 3 New Photos  The Latest

MPs talk in Suriname about slavery past

Nine members of the House of Representatives left for Suriname to delve into the colonial past of the Netherlands. They will stay there until Tuesday and then travel to Curaçao and Bonaire to be informed there as well. The trip will last until August 21 and will serve as preparation for activities in 2023, the anniversary year of the abolition of slavery.

MPs talk in Suriname about slavery past 3 New Photos  The Latest

In Suriname, the MPs will visit Fort Zeelandia and the Frederiksdorp plantation. A meeting with President Chan Santokhi is also scheduled.

The delegation also met Armand Zunder, the chairman of the National Repair Commission. On the local news site Starnieuws, he proposes that the Netherlands first apologize.

After that, a program of recovery can be discussed, he believes. For him it is also important that Suriname itself takes a position on the slavery past, apologies and reparations. Prime Minister Mark Rutte will visit Suriname in September. He has already made it clear that he will not apologize for that.

MPs talk in Suriname about slavery past 3 New Photos  The Latest

The delegation is on Curaçao at the commemoration of the slave revolt in 1795. Delegation leader Kiki Hagen (D66) lays a wreath. And on Bonaire, the MPs hold various discussions about the slavery past, including with the Island Council.

In addition to Hagen, the tour group consists of Salima Belhaj (D66), Kati Piri (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Renske Leijten (SP), Inge van Dijk (CDA), Sylvana Simons (BIJ1), Don Ceder (CU) and Marieke Koekkoek (Volts).

MPs talk in Suriname about slavery past 3 New Photos  The Latest

Kamerleden praten in Suriname over slavernijverleden

Negen leden van de Tweede Kamer zijn naar Suriname vertrokken om zich daar te verdiepen in het koloniale verleden van Nederland. Ze blijven er tot dinsdag en reizen dan door naar Curaçao en Bonaire om zich ook daar te laten informeren. De reis duurt tot 21 augustus en dient als voorbereiding voor activiteiten in 2023, het herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij.

MPs talk in Suriname about slavery past 3 New Photos  The Latest

De Kamerleden brengen in Suriname een bezoek aan Fort Zeelandia en plantage Frederiksdorp. Ook staat er een gesprek met president Chan Santokhi op het programma. De delegatie ontmoet verder Armand Zunder, de voorzitter van de Nationale Reparatiecommissie.

Op de lokale nieuwssite Starnieuws stelt hij voor dat Nederland eerst excuses aanbiedt. Daarna kan over een programma van herstel gesproken worden, vindt hij.

Voor hem is het ook belangrijk dat Suriname zelf een standpunt inneemt over het slavernijverleden, excuses en herstelbetalingen. Premier Mark Rutte brengt in september een bezoek aan Suriname. Hij heeft al duidelijk gemaakt daar geen excuses te zullen aanbieden.

MPs talk in Suriname about slavery past 3 New Photos  The Latest

Op Curaçao is de delegatie bij de herdenking van de slavenopstand in 1795. Delegatieleider Kiki Hagen (D66) legt dan een krans. En op Bonaire voeren de Kamerleden verschillende gesprekken over het slavernijverleden, onder meer met de Eilandsraad.

Naast Hagen bestaat het reisgezelschap uit Salima Belhaj (D66), Kati Piri (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Renske Leijten (SP), Inge van Dijk (CDA), Sylvana Simons (BIJ1), Don Ceder (CU) en Marieke Koekkoek (Volt).

MPs talk in Suriname about slavery past 3 New Photos  The Latest

MPs talk in Suriname about slavery past 3 New Photos  The Latest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s